Зазвичай осінь - сезон активного збору дикорослих грибів. Збирання грибів – заняття дійсно захоплююче, однак воно вимагає певних знань та умінь. Грибникам, особливо недосвідченим, часто важко вирізнити отруйний гриб  з-поміж їстівних. І це - основна причина отруєнь.

       Найчастіше люди труяться отруйними пластинчастими грибами, що приймають за їстівні. Зокрема, смертельно отруйний гриб – бліду поганку можна з легкістю переплутати з сироїжкою, печерицею, зеленушкою.

       Хоча можна отруїтись при вживанні умовно їстівних і навіть їстівних грибів. До отруєння може призвести невідповідне місце збору їстівних грибів, збирання старих та червивих  грибів,  неправильна їх кулінарна обробка.

       Гриби – це продукт, який важко перетравлюється. У людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, підшлункової залози споживання навіть їстівних грибів може викликати загострення основної хвороби.

       Не рекомендується вживати гриби літнім людям і вагітним. Не можна їх споживати дітям до 12 років!      

       Щоб попередити отруєння дикорослими грибами, управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації радить громадянам вживати гриби, вирощені у теплицях (це печериці, гливи), а тим, хто все ж таки вирішив піти до лісу за грибами, фахівці  нагадують правила їх збирання та приготування.

       Поради грибникам

  • Відмовтесь від вживання пластинчатих грибів, тому що саме ними найчастіше отруюються люди.
  • Збирайте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби в парках, скверах, у дворах, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях.  Гриби вбирають в себе всі шкідливі речовини, в тому числі й важкі метали — ртуть, свинець та інші.
  • Не беріть до кошика невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою. Остерігайтеся пластинчатих грибів, адже отруйні гриби маскуються під них.
  • Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих.
  • Не беріть дуже молодих грибів, тому що вони не  мають всіх ознак, за якими їх можна відрізнити.
  • Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
  • Не забувайте, що гриби - швидкопсувний продукт.  Чистити, мити та готувати гриби слід в день їх збирання. Перед готуванням страви уважно перевірте зібрані гриби. Завжди варіть гриби перед смаженням чи іншим готуванням. Відібрані гриби відварюйте кілька разів у підсоленій воді  протягом 30 хвилин.
  • Не купуйте дикорослих грибів на стихійних ринках, адже невідомо, де і коли вони були зібрані.

       Допомога при отруєнні 

       Період проявлення симптомів може тривати від кількох годин до трьох днів. Тим отруєння виявляється небезпечніше, чим довше був часовий проміжок між їжею та проявом перших симптомів.

При перших ознаках отруєння  (нудота, блювота, біль у животі, пронос) необхідно викликати «швидку медичну допомогу». Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; викличте  блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли  промивні води стануть чистими. Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс.

Недоїдених грибів не викидайте, адже їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.  

       Пам’ятайте 

       В Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно двадцять із них - особливо небезпечні для життя людини.

Отруєння грибами важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Чим більше токсинів потрапить в кров, тим важчим буде перебіг отруєння, тому головне – не згаяти часу.